Sådan bruger du forskellige videotyper til at understøtte kunderejsen

Video er et stærkt værktøj til at skabe opmærksomhed og engagere din målgruppe. Ifølge Social Media Today er video forbrugernes foretrukne form for content og hele 93% finder video nyttig, når de skal foretage et køb. Det er derfor en rigtig god idé at tænke video ind som en del af den overordnede markedsføringsstrategi. Men hvilken type videoer giver mening at producere og hvornår i forløbet?

På baggrund af en af et af vores tidligere webinarer om Videotyper ift. kunderejsen, har vi skrevet et blogindlæg om netop dette emne. Læs med og bliv inspireret til hvordan du kan bruge video strategisk og tænke det ind ift. salgstragten og de forskellige stadier af kunderejsen.

Når du skal til at producere video, så tænk i videoformater der understøtter rejsen til et køb. For hvert trin i købsrejsen er der nogle videotyper, der passer bedre end andre. Til at illustrere købsrejsen bruger vi gerne den salgstragt, som vi kalder Diamant-modellen.

Augenblick Film: Diamant-modellen

Diamant-modellen er tilpasset den digitale markedsplads og tager højde for en række faktorer, der er karakteristiske for hvordan forbrugere handler i dag:

 • Snæver åbning i Top of Funnel (TOFU): Der er meget information og “støj” derude, som forbrugerne skal sortere i, hvilket betyder at det er forholdsvis kort “åbning” at man har forbrugerens opmærksomhed.
 • Bred/stor del i Middle of Funnel (MOFU): Overvejelsesfasen fylder meget, da kunden i dag, i langt højere grad end tidligere, selv bruger tid på at undersøge og overveje muligheder, før de træffer et valg og foretager et køb.
 • Tragten snævrer ind igen ved Bottom of Funnel (BOFU): Sidste del af kunderejsen, der munder ud i at forbrugeren ender med et køb.

Diamant-modellen giver et overblik over kundens forskellige stadier i rejsen mod et køb. Og modellen kan hjælpe med at tænke i hvilken type video, der giver mening at producere, samt hvad formålet med videoen er.

TOFU

 • Top of Funnel (TOFU): Udgør første stadie – og typisk “første møde”
 • Her handler det om at skabe opmærksomhed omkring dit brand 
  • Første step er at lade folk vide, at du er der.
  • Målgruppen kender dig måske endnu ikke eller ved hvad du står for. Derfor handler det om at skabe interesse og give indblik i, hvem du er og hvilken værdi du skaber. 
  • Få folk til at blive nysgerrige, ville undersøge og vide mere. 
 • Tænk gerne i Hero-content → “stort indhold” = der skaber blikfang
  • Hero content er større indhold, der typisk kræver lidt flere ressourcer. Fx branding- og profilvideoer, event- og kampagnefilm. I den mindre ende kan det være SoMe-videoer og stemningsglimt 

MOFU

 • Middle of Funnel (MOFU) – Overvejelsesfasen 
 • Her handler det om at opbygge kendskab og tillid
  • Kvalificere leads og gøre det relevant for potentielle kunder. 
  • Skabe lyst og behov for dit produkt eller ydelse. Brug video til at hjælpe med at give forståelse for dit produkt eller service, og vise hvordan det kan hjælpe vedkommende. 
 • Her skal du tænke i Hub-content → regelmæssigt indhold = tillid og engagement

Det kan fx produktvideoer, der viser dit produkt eller ydelse, eller måske kundecases og -testimonials der fortæller historien fra en lignende kunde. Tilfredse kunder er den bedste anbefaling, så rammer du rigtig her og gør det relevant for dit prospect, kan det påvirke til handling.

BOFU

 • Bottom of Funnel (BOFU) – få dit prospect til at handle på det tillidsforhold og behov, der er skabt. 
 • Her skal du hjælpe din potentielle kunde på vej til afklaring og handling ved at besvare eventuelle tvivl eller spørgsmål, som de måtte have
  • Tænk på at besvare FAQ
  • Relevant, relaterbart og personalisere det ift. dit prospect. 
 • Her handler det om at tænk i Help-content → besvare evt. spørgsmål og tvivl = hjælper til et køb

Det kunne fx være FAQ videoer. Screen recordings, eller Lives. Her kan det også give mening at tænke i kundeanbefaling, endnu mere specifikke testimonials, og onboarding videoer, der får folk til at tage det sidste skridt.

Repeat – fastholdelse af kunder

Når din kunde har foretaget et køb, slutter rejsen ikke her. Efter afsluttet køb handler det for dig om at udnytte det tillidsforhold, som du har fået bygget op. Vær opmærksom på at fortsætte jeres relation ved at tilbyde relevant content, hjælp og løsninger.  

 • Tænk i kontinuerligt at skabe værdi for kunden → gør dem til loyale kunder. 
 • Fx via videoer, der giver ny viden, produkttræning, guides eller “How-to videos”.
Augenblick_eksempler_videotyper_til_kunderejsen

Afsluttende bemærkninger

Tænk altid at videoen skal give mening ift. kunderejsen og understøtte i rejsen mod dit produkt eller din ydelse. Alt efter vinkling, kan nogle typer af videoer give mening at bruge i flere stadier. 

Husk også at tænke udformning af video med henblik på budskab og målgruppe. Det handler ikke om, hvad du selv synes er interessant – det handler om din målgruppe. Hvilken type video appellerer til din målgruppe? Husk at tale til din målgruppe.

Og sidst men ikke mindst, husk altid et call-to-action (CTA) i dine videoer! Tænk “Hvad vil jeg gerne have folk til at gøre, efter de har set videoen?” Hvad er formålet? Det skal være et CTA, der gør det nemt og bekvemt for folk at tage handling. Et gennemtænkt CTA gælder i øvrigt ikke kun mht. videoer – det gælder ift. al content.

Hvis du vil høre mere om, hvordan I kan benytte video strategisk som en del af jeres kommunikation, så kontakt os på mobil +45 30 22 69 29 eller mail bettina@augenblick-film.dk.

Du er også velkommen til at besøge os i vores kontor i Søborg, Vandtårnsvej 62 – vi er altid friske på en kop kaffe og en uforpligtende snak om muligheder med video.

Hvis du er til mere video-inspiration, så skriv dig op til vores nyhedsbrev, hvor vi deler ud af viden og inspiration omkring video og marketing, og bliv inviteret med næste gang vi afholder webinar.