Hvor lang skal en video være?

Det spørgsmål er nok et af dem, vi får allerflest af. “Så kort som mulig” vil nogle måske mene. Og det er rigtigt, at jo mere kort og præcist du kan kommunikere, jo klarere vil dit budskab typisk stå tilbage. Men det er ikke altid svaret. Der er flere faktorer, der spiller ind på længde af din video. Bl.a. hvilken type video der er tale om, samt hvilken platform videoen skal udgives. I dette blogindlæg dykker vi nærmere ned i længde på en video, så du forhåbentlig bliver klogere på, hvor lang din video bør være.

De forskellige sociale medier, har forskellige “best practices” og grænser for lang en video kan være. Fx er max længde for video på Instagram 60 sek. Så alt efter hvor din video skal ud, skal du være opmærksom på dette. Samtidig er det ofte de første få sekunder af en video, der kan holde opmærksomheden fanget, før din seer er videre i informationsstrømmen! Derfor er der ofte meget fokus på at gøre video så kort som muligt. Men du skal ikke være bange for også at tænke i længere videoindhold.

En undersøgelsebaseret på over 3 mio. videoindlæg (!) på Facebook – viste at den optimale videolængde for bedre engagement er 2 til 5 min

De lange videoer kan være med til at skabe mere engagement og bedre performance, såfremt du formår at lave indhold, der gør at din målgruppe vil kigge med. Prøv derfor at have mere fokus på indholdet i din video, fremfor for meget fokus på længden. Her er et godt råd: “Din video skal være relevant for målgruppen”. Hvis det kræver en længere video at forklare et emne, og du formår at kommunikere dit budskab med relevans for din målgruppe, så vil de formentlig gerne se mere. Kodeordet her er relevans!

Oversigt over max + anbefalet længde for video

PlatformMax længdeAnbefalet længde
Facebook240 min.2-5 min.
Linkedin10 min.ca. 30 sek.* (ads or awareness videos)
Instagram60 sek.<60 sek.
Youtube12 timerca. 10 min.
TikTok3 min.9-15 sek.
Twitter140 sek.ca. 45 sek.

Tallene for de forskellige platforme er hentet her, her og her.

Udover platform, er det vigtigt at indtænke hvilken type video, du vil lave samt hvor i kunderejsen, den skal bruges. Her kan du med fordel tænke det ind i salgstragten. Som tommelfingerregel vil en video, der skal bruges i den indledende del af købsrejsen (top of funnel), være meget kort og præcis. Her handler det primært om at skabe opmærksomhed (awareness) omkring dit brand, produkt, services e.l. til en målgruppe, der ikke rigtig kender dig endnu.

Derimod kan du typisk lave længere videoindhold, jo længere ned i tragten din lead bevæger sig. Du skal jo kommunikere nok til at din bruger, følger eller kunde, får den information, de har brug for, alt efter hvor de er i købsrejsen. Jo tættere din lead er på et køb, jo mere information vil han/hun typisk søge omkring et givent emne, produkt, service m.m. Læs evt. vores tidligere blogindlæg og få inspiration til forskellige videotyper der understøtter kunderejsen.

Selvom man kan tale om “den ideelle videolængde” ift. specifikke platforme, er der intet der slår dine egne data. Alle sociale medieplatforme har analysepakker, der kan give dig indsigt i seernes engagement, demografi og succes. Så husk også at sammenligne med dine egne resultater og inddrage læringen herfra, for at opnå optimale resultater for performance af din video.

Når alt kommer til alt, er hver video unik på en eller anden måde, så dine egne tests vil altid give ekstra indsigt. Hvad der virker for ét brand, virker måske ikke for dit brand. Forskellige typer af video, kommunikeret på det rette tidspunkt ift. din specifikke målgruppe og hvor de er i købsrejsen. Der er i sidste ende mange faktorer, der spiller ind på performance, end blot længde på din video. Svaret på spørgsmålet må derfor være: En video skal være så lang som nødvendig, og så kort som mulig.

Hvis du vil høre mere om, hvordan I kan benytte video strategisk som en del af jeres kommunikation, så kontakt os på mobil +45 30 22 69 29 eller mail bettina@augenblick-film.dk.

Du er også velkommen til at besøge os i vores kontor i Søborg, Vandtårnsvej 62 – vi er altid friske på en kop kaffe og en uforpligtende snak om muligheder med video.

Hvis du er til mere video-inspiration, så skriv dig op til vores nyhedsbrev, hvor vi deler ud af viden og inspiration omkring video og marketing, og bliv inviteret med næste gang vi afholder webinar.