5 gode grunde: Derfor er video et effektivt kommunikationsmiddel

Video er ikke til at komme udenom. De fleste har efterhånden fået øjnene op for det og kommet med på video-vognen, og for dem der ikke har endnu, er det nok på tide. Men hvad er det der gør video til et stærkt kommunikationsmiddel? Hvorfor er det video virker så godt? Inspireret af vores tidligere webinar “Hvorfor virker video?” har vi samlet nogle af pointerne i denne blog.

Du kan også se vores “bitesize” webinar om emnet på replay i videoen længere nede i blogindlægget. 

Vi er gearet til at reagerer på levende billeder

Første pointe hænger sammen med hvordan hjernen er indrettet, og hvordan det påvirker vores respons på bl.a. levende billeder og hermed video. Det limbiske system (stenalderhjernen) kontrollerer bl.a. følelser og instinkter. Det er den del af hjernen, der i stenalderen var med til at være “på vagt” og sørge for at vi overlevede. Dette kunne f.eks. være ift. en slange eller andet dyr, der sneg sig ind på os. Derfor er vi indstillet til at reagere på noget der bevæger sig, da det potentielt kunne være et farligt dyr, som vi skal reagerer på. 

I dag behøver vi ikke være på vagt på samme måde, men det fanger stadig vores opmærksomhed, når noget bevæger sig. Dette gælder således også når du f.eks. besøger en hjemmeside eller scroller igennem et feed på sociale medier, og levende billeder, i form af video, bevæger sig på skærmen.

Augenblick Film: Hjernen reagerer på levende billeder

Video kommunikerer på flere niveauer

Ligeledes reagerer vi på det levende billede i og med det ikke kun indeholder det visuelle, men også auditive – herunder både tale, musik, lyde m.m. Det aktiverer dermed flere sanser på en gang. Det fanger vores fokus, når vi f.eks. hører en stemme og ser ansigtsmimik fra et andet menneske. I forhold til betydningen for at kommunikere et budskab, er det interessant hvordan selve den verbale kommunikation faktisk kun udgør 7%, mens den vokale kommunikation (bl.a. toneleje) udgør omkring 38% og hele 55% er den fysiske kommunikation, herunder bl.a. kropssprog, ansigtsmimik m.m.

Når vi ser et ansigt af et menneske, er vi opmærksomme på det. Derfor fungerer minitaturbillederen på YouTube eller opslag på de sociale medier f.eks. godt med ansigtet. Vi bliver draget af ansigtet, og det samme gælder for kroppen. Den fysiske kommunikation hænger også godt sammen med den tidligere pointe om, hvordan bevægelse fanger opmærksomheden.

System 1 vs System 2

Vi træffer i gennemsnit omkring 35.000 beslutninger hver eneste dag! For at hjernen skal kunne følge med og sortere til/fra har vi to systemer til at hjælpe med at træffe valg. Dette kan kort betegnes som “System 1” og “System 2”. En betegnelse taget fra Daniel Kahnemans prisvindende bestseller “Thinking Fast and Slow”. System 1 er den del af hjernen, der reagerer på følelser og instinkt. Det er også denne del af hjernen, man kan sige handler på “autopilot”. System 2 tager sig af mere komplekse valg og situationer. Det er den der f.eks. analyserer og vurderer. Video kan aktivere og “tale” til begge systemer.

Når vi laver markedsføring, ønsker vi at påvirke mennesker til at tage en handling, købe noget, klikke på noget osv. Derfor fokuserer markedsføring meget på system 1, altså at vække noget hos modparten, der får dem til at handle instinktivt. Video kan vække følelser gennem billeder, storytelling og musik, og fungerer godt i en marketing indsats. Video kan samtidig kommunikere til system 2 ved at præsentere fakta og logik via billeder.

  • System 1 er bedre til langvarige beslutninger – “emotional triggers” og branding – opbygge relation over tid 
  • System 2 er bedre til kortvarige beslutninger – overbevise via fakta og logik – handling her og nu
  • The long and the short of it: Balancing short and long-term marketing (Les Binet Peter Filed (Institute of Paractiitoiners in Advertising IPA)
    • Hvis man vil opbygge et brand er man nødt til også at tænke langsigtet
Augenblick film: System 1 og System 2

Storytelling

Video fortæller historier, og vi vil som mennesker rigtig gerne høre historier. Det fanger vores opmærksomhed, og vi er nysgerrige på at lytte til historier. Det er noget vi lærer som helt små, og noget som også kan trækkes helt tilbage til stenalderen. Der sad flokken rundt om bålet og fortalte historier, når de skulle fortælle om dagen eller give råd videre til yngre generationer. Video bruger storytelling via en række levende billeder, og det er derfor et skarpt kommunikationsmiddel til at fortælle historier og budskaber, der fanger og fastholder opmærksomhed.

Fastholdelse og tid

Netop det med at fange og fastholde opmærksomhed, hænger sammen med en anden vigtig grund til at video virker så godt. Nemlig at det kan være med til at fastholde en besøgende på din hjemmeside i længere tid. Besøgende på en website bliver længere hængende, når der er en video, fordi video fanger os og vores opmærksomhed, hvilket kan kædes sammen med den tidligere pointe om det limbiske system i hjernen. Vi bliver nysgerrige og vi bruger tid på at tjekker videoen ud. Samtidig er “system 1” i hjernen hurtig til at scanne for den “nemme” løsning, hvilket hænger meget godt sammen med at de fleste foretrækker at se en video om en virksomhed, et produkt, en service e.l., frem for at f.eks. læse en tekst. En video der er lavet rigtigt, med storytelling og visuelle virkemidler, kan derfor medføre en god fastholdelse. Vi ved at jo mere tid en potentiel kunde bruger på dit brand eller produkt, jo mere sandsynligt er det at vedkommende ender med at købe.

Opsummering

Der er flere faktorer der spiller ind, for at få folk til at foretage en handling, hvilket er det som din marketing indsats gerne skulle resultere i. Ovenstående er blot et udpluk af nogle af de pointer om, hvorfor video er et fremragende kommunikationsmiddel, der fungerer effektivt. Video bør være en fast del af marketingstrategien. 

Vi er som mennesker gearet til at reagere på bevægelse, herunder levende billeder. Video er et af de få kommunikationsmidler, der kommunikerer på flere niveauer, både når det gælder det visuelle og auditive. Video kan “tale til” og aktivere både System 1 og System 2 i hjernen. Video fortæller historier og kan vække følelser gennem billeder, storytelling og musik. Video kan være med til at fange opmærksomhed og fastholde besøgende på din hjemmeside i længere tid.

Skriv dig op til vores nyhedsbrev, hvor vi deler ud af viden og inspiration omkring video og marketing, og bliv inviteret med næste gang vi afholder webinar.

Hvis du vil høre mere om, hvordan I kan benytte video strategisk som en del af jeres kommunikation, så kontakt os på mobil +45 30 22 69 29 eller mail bettina@augenblick-film.dk.

Du er også velkommen til at besøge os i vores kontorfællesskab på Rantzausgade 60A i Kbh. N – vi er altid friske på en kop kaffe og en uforpligtende snak om muligheder med video.